Latihan Soal SBMPTN

Soal Bahasa Inggris SBMPTN dan Pembahasan Materi Ide Pokok

Soal Bahasa Inggris SBMPTN dan Pembahasan Materi Ide Pokok

Soal Bahasa Inggris SBMPTN Carisemuaja.com – Berikut adalah bedah contoh soal Bahasa Inggris SBMPTN tahun  2014 dan 2016.

1. Soal SBMPTN 2014

Parents send their children to school with the best intentions, believing that formal education is what kids need to become productive, happy adults. Many parents do have qualms about how well schools are performing, but the conventional wisdom is that these issues can be resolved with more money, better teacher, more challenging curricula, or more rigorous tests.
But what if the real problem is school itself? The unfortunate fact is that one of our most cherished instutions is, by its very nature, failing our children and our society.
Children are required to be in school, where their freedom is greately restricted, far more than most adults would tolerate in the workspaces. In recent decades, we’ve been compelling them to spend ever more time in this kind of setting, and there’s strong evidence that this is causing psychological damage to many of them. And as scientists have investigated how children naturally learn, they’ve realized that kids do so most deeply and fully, and with greatest enthusiasm, in conditions that are almost opposite to those of school.
Compulsory education has been a fixture of our culture now for several generations. President Obama and Secretary of Education Arne Duncan are so enamored of it that they want even longer school days and years. Most people assume that the basic design of today’s schools emerged from scientific evidence about how children learn. But nothing could be further from the truth.(These are things we used to do in school that kids don’t do anymore.)
Schools as we know them today are a product of history, not of research. The blueprint for them was developed during the Protestant Reformation, when schools were created to teach children to read the Bible, to believe Scripture without questioning it, and to obey authority figures without questioning them. School children don’t even learn these important facts about Native American history!
When schools were taken over by the state, made compulsory, and directed toward secular ends, the basic structure and methods of teaching remained unchanged. Subsequent attempts at reform have failed because they haven’t altered the basic blueprint. The top-down, teach-and-test method, in which learning is motivated by a system of rewards and punishments rather than by curiosity or by any real desire to know, is well designed for indoctrination and obedience training but not much else. It’s no wonder that many of the world’s greatest entrepreneurs and innovators either left school early (like Thomas Edison) or said they hated school and learned despite it, not because of it (like Albert Einstein).

Adapted from : https://www.rd.com/advice/parenting/american-school-system-damaging-kids/

What is the topic of the text above?
a. Parent’s expectation in reformation in American School systems.
b. Doubt on the children’s freedom at the US schools.
c. Restrictions on children’s freedom at the US schools.
d. Regulations for American children to stay longer at schools.
e. Absense for a research-based school systems in the USA

Pembahasan:
Topik utama bacaan dapat dilihat pada paragraf pertama yang menyebutkan bahwa : many parents do have qualms about how well school are performing yang artinya banyak orang tua yang cemas terhadap sistem sekolah, ditambah lagi dengan pernyataan: But what if the real problem is school itself? kalimat tersebut menjelaskan bahwa ada keraguan (doubts) terhadap keefektifan sistem sekolah di Amerika.

Kata Kunci: Qualms =Doubts = Ragu, Cemas

2. Soal SBMPTN 2016 kode 321

Tertiary education in Australia is different to many other countries in that is is divided into two sectors: Vocational Education and Training (VET) and Higher Education.
All countries have a higher education sector which people usually associate with universities, but Australia is one of just few countries that have a vocational education sector where a traniee is asssessed by his or her acquisition of competencies, and focuses on the development of skills relevant to a trade or field of skilled specialization. In fact, Australia’s VET sector is comprised of-public and pricate training institutions, reffered to collectively as Registered Training Oganizations (RTOs)
Australia higher education sector is world class and all Australia’s universities have highly active and comprehensive international programs. Universities in Australia have been welcome international students for more than a century

What is the topic of the passage?
a. Tertiary education in Australia and in other countries.
b. Types of tertiary education in Australia
c. Two sectors of tertiary education
d. Specilization in Australia tertiary education
e. Australia world class education systems.

Pembahasan:
Topik wacana adalah tentang dua jenis pendidikan tersier di Australia. Informasi itu terpada pada paragraf pertama Tertiary education in Australia is different to many other countries in that is is divided into two sectors: Vocational Education and Training (VET) and Higher Education.

Comment here